Grupa: produkt naturalny pochodzenia organicznego
Barwa: biała, białoróżowa, kremowa, różowa, żółta, szara, ciemnoszara, czarna z refleksem zielonym, niebieskim lub oberżynowym, białozielonkawa o tęczowym połysku lub czarna. Na barwie podstawowej często występują dodatkowe barwy - np. punktowo różowa (tzw. Orient) a także jako zjawisko gry braw niebieskozielonej, fioletowej, purpurowej, niebieskiej lub zielonej, modyfikujących barwę różową (tzw. Overton).
Wzór chemiczny: CaCO3 (Aragonit 82-86%) + substancja organiczna (konchiolina 10-14%) + woda (2%)
Połysk: Na intensywność połysku Pereł ma wpływ temperatura wody, w której żyją małże. Perły hodowane w ciepłych wodach mają połysk matowy, natomiast te hodowane w zimnych wodach mają połysk intensywnie błyszczący. Układ krystalograficzny: (rombowe) mikrokrystaliczne
Twardość w skali Mohsa: 3,0-4,5; mimo tego są bardzo mocne
Gęstość: 2,60-2,85 g/cm³
Łupliwość: brak
Przełam: nierówny
Inkluzje: Przy nierównomiernym rozmieszeniu konchioliny występuje plamistość.
Pochodzenie: produkt naturalny pochodzenia organicznego produkowany przez małże perłopławów i ślimaki.
Występowanie: Wybrzeże mórz otaczających Zatokę Perską (7/8 produkcji światowej, Arabia Saudyjska, Iran, Wyspa Bahrain), Zatoka Mannar (Sri Lanka, Indie), Morze Czerwone, Madagaskar, Birma, Indonezja, Filipiny, Fidżi, Tahiti, Japonia, Chiny (perły słodkowodne), Haiti, Meksyk, Panama, USA (Floryda, Kalifornia).
Opis:
Perły to produkty naturalne pochodzenia organicznego. Powstają w płaszczu muszli małż morskich - perłopławów (mięczaki, głównie z rodzaju Pteria) jako naturalna ochrona przed podrażnieniem wywołanym przez ciało obce (np. ziarnko piasku), które przedostało się do wnętrza ich skorupy. Budowa pereł jest podobna do budowy wewnętrznej strony muszli, powszechnie nazywanej masą lub macicą perłową. Jej głównym składnikiem jest odmiana węglanu wapnia - aragonit oraz konchiolina - jeden z rodzajów białka. Zatem dostanie się do wnętrza muszli małża jakiegokolwiek ciała obcego skutkuje wytworzeniem wokół niego koncentrycznych warstw aragonitowo-konchiolinowych.
Nazwa "perła" najprawdopodobniej została zapożyczona od łacińskiego słowa „perula”. Inne źródła podają, iż może pochodzić od nazwy gatunku małża (łac. "perna") lub swojego kulistego kształtu (łac. "sphaerula").
Rozróżniamy trzy rodzaje naturalnych Pereł najczęściej używanych do wyrobu biżuterii: Perły słodkowodne, Perły Mórz Południowych (z Australii, Filipin, Tahiti i Polinezji) oraz Perły Akoya (z mórz wokół Japonii). Regularne kuliste Perły Akoya osiągają dziś ceny zbliżone do pereł naturalnych. Każdy z tych trzech rodzajów Pereł produkowany jest przez inny gatunek małż żyjący w odmiennych warunkach środowiska naturalnego.
Hodowla małż jest pracą ręczną, długotrwałą, pracochłonną i wymagającą ogromnej wiedzy oraz doświadczenia. Każdy szczegół i kolejność wykonywanych czynności jest niezwykle istotna. Perłowy zarodek pochodzi z grubej muszli małży słodkowodnych ze Stanów Zjednoczonych lub Chin. Na 100 małż, którym ręcznie wszczepiono „jądro” Perły (to żywa tkanka płaszcza z innego małża + okrągły zarodek perłowy) - otrzymuje się 50 sztuk pereł hodowlanych o różnej jakości: 5% wysokiej, 25% średniej i 20% niskiej jakości. Druga połowa małż umiera lub zarodek umieszczony w nich przesuwa się a małż nie wykształca wokół niego powłoki.
Średnica Pereł naturalnych i hodowanych pochodzących z Japonii i Chin wynosi przeważnie 2-9,5 mm. Perły Mórz Południowych są większe i osiągają wymiary 9-14 mm. Perły o średnicy większej niż 14 mm są spotykane bardzo rzadko. Współczesne Perły bardzo dobrej jakości powinny mieć grubość powłoki od 0,4 do 0,8 mm. Potrzeba na to dwóch sezonów hodowlanych, czyli około 17-19 miesięcy. Perły o akceptowanej na rynku jakości mają powłokę o grubości około 0,3 mm. Na ich wyhodowanie potrzeba tylko jednego sezonu hodowlanego, czyli około 7-9 miesięcy.
Jednym z kryterium oceny jakości Pereł jest powszechnie stosowana skala ocen: A, A+, AA, AA+, AAA, gdzie AAA jest oznacza perły o najlepszej jakości i tym samym - najdroższe.
Perły występują w bardzo wielu kształtach - gruszkowaty, pierścieniowy, płaski, nieregularny (tzw. barok), kształt kropli, guzikowy, ziarnisty, ryżowy, połówkowy, ćwiartkowy, zaokrąglony, kulisty (uważany za najdoskonalszy i najdroższy). Perfekcyjnie okrągłe Perły są bardzo rzadkie i najbardziej wartościowe.
Barwa Pereł zależna jest od gatunku małża perłorodnego, który ją stworzył i jego warunków naturalnych, w których żył. Biała lub białoróżowa Perła produkowana jest przez japońskiego małża Pinctada fucata. Perły z Australii, Birmy, Filipin i Indonezji produkowane głównie przez gatunek Pinctada maxima są białe, białoróżowe, kremowe, różowe i żółte. Natomiast Perły szare i czarne z zielonym, niebieskim lub czerwonym odblaskiem produkuje Pinctada margaritifera z Polinezji. Małż Unio z rzek i jezior tworzy natomiast Perły białawe lub białozielonkawe. Ze względu na rzadkość występowania - najbardziej pożądanymi Perłami są kolejno Perły różowe, niebieskie i zielone. Oczywiście kolory muszą być stworzone przez małża, a nie sztucznie barwione przez człowieka. Na rynku spotykamy bowiem Perły hodowlane barwione maszynowo na prawie wszystkie dostępne kolory.
Rozróżnienie pereł hodowlanych od pereł naturalnych odbywa się za pomocą promieni rentgenowskich metodą radiograficzną, a wynik uzyskać można już po jednej minucie. Przy oświetlaniu naturalnej perły powstaje jasna plama, przy oświetlaniu hodowanej perły powstaje plama, której środek (odpowiadający jądru) jest jasny i odcina się wyraźnie od zewnętrznych części.
Pielęgnacja i środki ostrożności:
Perły zbudowane są z substancji organicznej i dlatego nie są produktem trwałym. Łatwo podlegają zmianom pod wpływem niekorzystnych warunków atmosferycznych - w wilgoci pęcznieją, podczas suszy - wysychają, mogą się kruszyć i rozpaść. Perły zatem „starzeją się” i średnio żyją 100-150 lat (choć zdarzają się okazy kilkusetletnie). Gdy są długo i często noszone mogą ulec deformacji i zmienić swój pierwotny kształt. Są również wrażliwe na kwasy, pot wydzielany przez skórę (jego kwaśny odczyn), kosmetyki, lakier do włosów. Nawet przy ostrożnym obchodzeniu się z nimi na skutek rozkładu konchioliny tracą blask. Perły mające wiele lat mogą ciemnieć i zmieniać barwę na stalowoszarą. Uwaga! Perły należy przechowywać w miękkiej tkaninie z dala od metali tak, by ich krucha powierzchnia nie uległa zniszczeniu. Można je umyć raz na pół roku w wodzie z solą.
Właściwości:
Perły ze względu na swoje organiczne pochodzenie równoważą rytm naszego życia i gospodarkę hormonalną z cyklami Księżyca. Stabilizacja przemiany materii, równowaga wodno-lipidowa, oczyszczanie organizmu z toksyn i odnowa komórek, w tym również tych dotkniętych chorobami, czynią funkcjonowanie naszego organizmu zgodne z rytmem przemian zachodzących w naturze. Jak w naturze to, co przemija - rodzi się na nowo, niejednokrotnie jeszcze silniejsze, tak również nasz organizm jest w stanie wygrać walkę z każdą pojawiającą się dysfunkcją lub chorobą.
Perły powinny stanowić dodatek codziennego stroju w szczególności tych kobiet, których miesięczne cykle są nieregularne, a dolegliwości kobiece utrudniają normalne funkcjonowanie. Poleca się je kobietom, które mają trudności z zajściem w ciążę, a także kobietom w ciąży lub w okresie przekwitania. Pomagają, mówiąc w przenośni, „odrodzić się na nowo” lub „zrzucić starą skórę węża”, czyli zamknąć pewien rozdział i rozpocząć w życiu nowy etap. Dodatkowo pogłębiają poczucie własnej wartości, samoakceptację, dodają atrakcyjności i kobiecości. Możemy po prostu siebie polubić, poczuć się pięknie i w rzeczywistości tak być postrzegane przez innych.
Jeśli chodzi o przesąd, iż perły to łzy czyli coś, co przynosi nieszczęście, nie wierzmy mu. Jeżeli mamy kojarzyć je ze łzami - to tylko tymi ze szczęścia. Ewentualnie ze łzami oczyszczającymi nasze emocje po tym, co się skończyło, by mogło zacząć się coś zupełnie innego, lepszego.
Perły wg medycyny niekonwencjonalnej:
• Zawierają duże ilości wapnia, stąd mogą pomóc w przypadku chorób spowodowanych brakiem tego elementu, np. wzmacniają kości i zęby.
• Stymulują procesy wydalania i oczyszczania organizmu oraz obniżają poziom cholesterolu.
• Wspomagają leczenie chorób wątroby.
• Niwelują chroniczne bóle głowy i migreny.
• Pomagają przy zwalczaniu alergii, astmy, przeziębieniach, zapaleniu oskrzeli i infekcji płucnych.
• Wzmacniają system nerwowy, gruczoły nadnerczy, śledzionę oraz mięśnie.
• Łagodzą objawy choroby wrzodowej żołądka, działają korzystnie na jelita i stymulują trawienie.
• Pomagają przy dolegliwościach serca i układu krążenia, anemii a także dróg oddechowych.
• W tradycyjnej medycynie chińskiej proszek perłowy stosowano bezpośrednio na skórę dla jej odżywienia i opóźnienia procesów starzenia.
• Perły mają zdolność pochłaniania szkodliwego promieniowania, stąd zapobiegają niekorzystnym następstwom jego działania – powstawaniu wolnych rodników i starzeniu się skóry.
Dla Kogo:
Perfekcjonista, Altruista, Wykonawca, Romantyk, Obserwator, Strażnik Wartości , Epikurejczyk, Szef, Mediator